بیش از سه ماه از خیزش سراسری مردم ایران علیه حکومت اسلامی میگذرد. منابع حقوق بشری تا کنون از کشته شدن بیش از ۵۰۰ شهروند در طی اعتراضات ۱۴۰۱ که از شهریور ماه با مرگ «مهسا امینی»، دختر جوان سقزی هنگام بازداشت در «گشت ارشاد» تهران آغاز شد، گزارش دادهاند. تعداد بازداشتشدگان دستکم ۱۸هزار نفر تخمین زده شده است.
این آمار هر روز با شناسایی و دستگیری افراد جدید رو به افزایش است. بازداشتشدگان از طیفهای مختلف سنی با تفکرات و پیشههای گوناگون هستند.
در سه ماه گذشته، دهها شهروند بهایی نیز همراه با سایر هموطنان خود توسط ماموران امنیتی حکومت ایران دستگیر شدهاند. تعدادی از آنها با قرار وثیقه تا زمان دادگاه آزاد شده و بسیاری همچنان بلاتکلیف در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی در انتظار آزادی یا دادگاه هستند.
یکی از شهروندان بهایی دستگیر شده، «سامان خادم»، فعال محیط زیست و عکاس طبیعت است. سامان به شهادت بسیاری که او را از نزدیک میشناسند، عاشق ایران است و سالها است برای حفظ محیط زیست کشور فعالیت میکند. از جمله اقدامات او میتوان به آموزشهای متعدد در زمینه محیط زیست به افراد مختلف در سنین و با سطح سوادهای گوناگون، پاکسازی زباله از طبیعت، درختکاری، احیای جنگلهای بلوط و تفکیک زباله اشاره کرد.
از سامان خادم چه میدانیم؟
سامان خادم بیش از ۸۰ روز است که در زندان «عادلآباد» شیراز روزگار میگذراند. او مدتی در رادیو محلی، در زمینه آشنایی با محیط زیست برنامه داشت که مسوولان رادیو به محض اطلاع از اعتقادات مذهبی سامان، او را اخراج کردند. همچنین در دانشکدههای مختلف شهر به مناسبتهای گوناگون برنامههای آموزشی در زمینه حفظ محیط زیست برگزار میکرد که در آنجا هم پس از اطلاع از بهایی بودنش، از ورودش به دانشگاه جلوگیری کردند.
وضعیت پرونده سامان خادم چگونه است
۲۱ مهر۱۴۰۱، ۹ مامور امنیتی به منزل سامان خادم یورش بردند. آنها پس از تفتیش محل و ضبط بعضی وسایل شخصی او مانند تلفن همراه، تبلت، لپتاپ و کتاب، سامان را هم بازداشت کردند. پس از چند روز بیخبری، سرانجام مشخص شد او در زندان عادلآباد شیراز است.
سامان خادم ۸۲ روز است که به طور بلاتکلیف در بازداشت نگه داشته شده است. این شهروند ۴۴ ساله بهایی تنها هفتهای یک بار، حدود ۱۰ دقیقه اجازه هواخوری دارد.
در طی ۱۰ هفته گذشته، خادم را دو مرتبه برای بازجویی از زندان عادلآباد به بازداشتگاه امنیتی اداره اطلاعات شیراز معروف به «پلاک ۱۰۰» منتقل کردهاند. دخترش نیز جهت بازجویی احضار شده است.
این فعال محیط زیست با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» مواجه است. با توجه به این که سامان خادم تاکنون از حق دسترسی به وکیل انتخابی محروم بوده است، مشخص نیست بر مبنای چه اسناد و شواهدی این اتهام را به او نسبت دادهاند.
«محمد خسروانی»، بازپرس جرایم امنیتی شیراز به خانواده خادم اعلام کرده است که فقط وکلای تبصره ماده ۴۸ میتوانند در این پرونده وارد شوند و وکلای انتخابی را نمیپذیرد. بر اساس این قانون، متهمان جرایم علیه امنیت داخلی محدودیت انتخاب وکیل دارند و باید در مرحله مقدماتی تحقیقات، وکلای خود را فقط از بین اسامی وکلای اعلام شده توسط ریاست قوه قضاییه انتخاب کنند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر